סרטן האשכים
סרטן האשכים הוא מהגידולים השכיחים ביותר בקרב גברים בשנות העשרים והשלושים. בכל שנה מאובחנים בישראל כ- 200 חולים חדשים. גורמי הסיכון להתפתחות סרטן אשכים הם היסטוריה משפחתית של המחלה אצל קרוב משפחה מדרגה ראשונה והוולדות עם "אשך טמיר"- אשך שלא ירד לשק האשכים במהלך ההתפתחות העוברית ונמצא במפשעה או בבטן.
סרטן האשכים מתגלה בדרך כלל בעקבות מישוש גוש לא כואב באשך. לאחר בדיקה גופנית, המטופל יופנה לביצוע אולטרא סאונד של שק האשכים. אם בבדיקה נצפה גוש בעל תכונות מתאימות לגידול ימשיך הבירור . תלקחנה בדיקות דם לסמני סרטן אשכים – אלפא-פטו-פרוטאין (AFP), גונדוטרופין-כוריוני-אנושי-בטא ( βhCG ) והאנזים לקטאט דה-הידרוגנאז (LDH) . ככל שרמת חומרים אלו בבדיקת דם גבוהה יותר, הסיכוי לסרטן אשכים מתקדם עולה. בדיקת CT של האגן, הבטן ובית החזה תבוצע בכדי לקבוע האם המחלה התפשטה אל מחוץ לאשך. האתר הראשון אליו מתפשטת המחלה הוא בלוטות הלימפה .
האבחנה הסופית של סרטן אשכים מתקבלת לאחר ניתוח כריתת אשך ובדיקתו תחת המיקרוסקופ על ידי פתולוג. הניתוח מבוצע דרך חתך בבטן תחתונה שדרכו מוצא האשך מהגוף. לרוב ישוחרר המטופל לביתו למחרת הניתוח. למרות שבדרך כלל אשך אחד מספיק להבטחת פוריות, מומלץ לבצע שימור זרע לפני הניתוח בכדי להפחית עוד יותר את הסיכון לבעיית פוריות בהמשך. הנתונים שיתקבלו מהבדיקה פתולוגית של האשך ייסעו בקביעת הצורך בטיפולים נוספים.
ישנם למעשה שני סוגים עיקריים של סרטן אשכים: "סמינומה" ו "לא סמינומה". האחרון כולל מספר תתי סוגים השונים במראה שלהם ובהתנהגותם הביולוגית. לפי סוג הגידול ומידת התפשטותו (על פי הצילומים ורמת הסמנים בדם) מתקבלת ההחלטה על מתן טיפולים נוספים לאחר ניתוח כריתת האשך. אצל מרבית החולים הגידול ממוקם לאשך וניתן להתחיל במעקב בלבד. מטופלים עם סמינומה ומחלה מתקדמת יותר יטופלו בקרינה או כימותרפיה בעוד מטופלים עם "לא סמינומה" יטופלו בניתוח לכריתת בלוטות הלימפה או בכימותרפיה. באמצעות הטיפולים המתקדמים ניתן להגיע כיום לריפוי מלא של מעל 90% מהמאובחנים.
לסיכום: מישוש גוש באשך של גבר צעיר מעלה את החשד לסרטן אשכים. הבירור הראשוני נעשה על ידי בדיקת אולטרא סאונד של האשכים , בדיקת סמנים בדם ובדיקת CT. לאחר שימור זרע יבוצע ניתוח כריתת אשך ובהתאם לפתולוגיה ושאר הממצאים יוחלט האם יש צורך בטיפולים נוספים. שילוב הטיפולים מאפשר כיום השגת תוצאות מצויינות וריפוי מלא בקרב מרבית החולים.